Tuesday 10 March 2009

Hear A Sound and Listen !!! - Hoe leg je een LADDER naar de ander.



Amsterdam, 10 maart 2009

Carpe Diem houdt voor mij ook actief luisteren in. Door alles goed tot je op te nemen bij gesprekken, kan je je gesprekspartner beter begrijpen.

Het gelukkige gevoel wordt met name gecreërd door het feit, dat door actief te luisteren je een actuele presente aanwezigheidsgevoel ervaart.

Natuurlijk is dit wat iedereen in mindere of meerdere manieren al doet sinds zijn of haar geboorte. Toch wil ik wat tips geven die mij zeker bij het actief te luisteren hebben geholpen.

De volgende tips heb ik ooit begin jaren 90 in een boek gelezen. Helaas weet ik niet meer welke boek. Op internet kon ik er ongelukkerwijs niks meer over het boek vinden.

In ieder geval denk bij het luisteren aan de volgende lettercombinatie LADDER. Ze staan voor:

L = Let op de ogen;

De ogen van je tegenpartij kunnen de intentie van het gesprek goed blootgeven. Als het ware zou je een voorsprong kunnen nemen wat de ander wilt zeggen. Kijkt een persoon vrolijk, dan weet je ongeveer wat hij of zij gaat zeggen. Kijk de persoon boos dan zou je kunnen zien wat de ander gaat aanmerken.


A = Aarzel niet te vragen;

Weleens opgemerkt dat als je echt luistert en het gesprek je echt aangaat, je vanzelf actief een vraag stelt. Door te vragen kom je precies achter wat de persoon bedoelt. Kom met de bekende W-vragen. Wie , Wat , Wanneer, Waarom en Waar. Deze open vragen geven een gesprek duidelijk richting.


D = Dwaal niet af van het onderwerp;

Ken je dat, als iemand iets zegt en je meteen afdwaalt in je eigen gedachte naar aanleiding van datgene wat de andere heeft gezegd. Doe het niet. Afdwalen bevordert het gesprek niet. Je tegenpartij zal zich afvragen of je wel luistert. Het belangrijkste om je begrip te kennen te geven is door enkel te praten over het onderwerp, waarover je tegenpartij spreekt.

D = Door laten praten;

Probeer je tegenpartij niet te interrumperen. Door de ander "door te laten praten" kom je goed achter de intentie van je gesprekspartner.


E = Emoties onder controle;

Er is altijd wel een "woordje" wat je emotioneel kan aantasten. Probeer je emoties onder controle te houden, want je gemoedsbewegingen kunnen het "goed luisteren" niet bevorderen.


R = Responsief gedrag;

Luisteren is een actieve werkwoord, je doet het me je lichaam. Richt je tot je tegenpartij. Houdt je lichaam responsief naar de andere toe. Probeer ook te letten op hoe iemand iets zegt. De intonatie zegt meestal meer, dan de directe woorden. Vooral als deze intonatie op een gegeven moment anders klinkt als de normale stem van de persoon.


Inderdaad Luisteren is een LADDER leggen naar de ander, ten einde begrip te creëren.

Zit je in een vergadering , denk aan LADDER.
Spreek je je geliefde , denk aan LADDER.
Ben je in een sollicitatiegesprek, denk aan LADDER.


Ciao & Hear A Sound and Listen !

Givani

1 comment:

Anonymous said...

Netjes!