Monday 12 September 2011

"The Wire" : Beste TV serie ooit !!!!


(foto: de Politie-Detectives gedurende 5 seizoenen)


Amsterdam 12 september 2011,


Barack Obama zei het ooit: "The Wire is mijn favoriete tv serie".

Realisme, realisme, realisme, daar draait het om.

In deze serie zie je alle grauwe contouren van het leven. Wat je in je carriere meemaakt of in het dagelijks leven. De vriendjespolitiek, de corruptie en de jaloezie.

De serie speelt zich af in Baltimore, een redelijk vervallen stad, maar zou zich in elk ander stad in de wereld kunnen afspelen.


Er zijn verschillende subgroepen in de serie:

1.De Politie
2.de Drugsdealers
3.de Politici/Raadsleden
4.de Havenarbeiders (seizoen 2)
5.de Scholieren (seizoen 4)


Zorgvuldig zijn alle belangen met elkaar verweven. En dit wordt zeer goed uitgekiend gepresenteerd op het witte doek.

Het leuke van the Wire is dat geen enkele hoofdrolspeler echt de lead krijgt in de serie.

En het belangrijkste: alle personages kampen met zowel positieve als negatieve eigenschappen. Bijvoorbeeld een sympathieke politieman die vreemd gaat en zijn vrouw ongelukkig maakt.

Het leuke is ook dat Nederland als oplossing wordt genoemd voor de problemen. Bijvoorbeeld het omtoveren van de teloorgegane haven van Baltimore naar een Rotterdam-concept. En de legale drugs-gedoogbeleid in Amsterdam komt in seizoen 3 van The Wire prominent naar voren.



Hier volgen enkele van mijn favoriete personages :

McNulty (een blanke politie-detective, die integer alle misdaad wil bestrijden, maar enkele keren wordt tegengehouden door zijn superieuren die andere belangen hebben)

Snoop (een supergevaarlijke enge vrouwelijke gangster die echt eng is, haar wil je niet op straat tegenkomen, ze heeft een zeer gladde tongval)

Tommy Carcetti (een integere blanke raadslid die burgemeester wilt worden in een overwegend zwarte stad)

Omar (een gevaarlijke homoseksuele gangster die van drugsdealers steelt en arme mensen helpt, in een soort Robin Hood-rol)

Frank Sobotka (een leidsman van de havenarbeiders die af en toe drugs smokkelt, om zijn activiteiten te sponsoren om de vergane haven weer op te vijzelen)

Stringer Bell (een luitenant in een drugskartel die zijn illegale activiteiten poogt te veranderen in legale activiteiten, bijvoorbeeld door handelen in vastgoed en omkopen van raadsleden)

Dennis "Cutty" Wise (na 14 jaar gevangenisschap probeert hij heel moeilijk zijn draai te vinden in de maatschappij en de criminaliteit te ontwijken)

Kima Greggs(een donkere lesbische narcotica-agente die een moelijke relatie heeft met haar partner, welke Kima liever niet ziet werken bij de politie)

Meer info : The Wire op Wikipedia
The Wire bij BOL.com


Ciao Givani

No comments: