Tuesday 17 January 2012

Op naar "Minder Zorgen" en "Minder Stress"



Amsterdam 17 januari 2011,


"piekeren is de verkeerde kant op fantaseren".

Ken je dat gevoel dat je alles uit het leven probeert te halen. Maar toch maak je jezelf druk of je wel het goede pad bent ingeslagen.

Zal eerlijk zijn, het leven is niet altijd "Hoeree".
Vond een viertal tips op internet om je stress los te laten, vooral als het minder gaat.


Kijk of ze voor je werken, ik tracht ze:


1) Vraag je jezelf af hoeveel het je kost om te piekeren !

Zorgen maken doen we vaak onbewust, zonder te realiseren hoeveel negatieve energie het werkelijk kost. Door bewust te zijn hoeveel energie je ervoor opgeeft, zal je meer gemotiveerder zijn om te stoppen met piekeren.



2) Bepaal voor jezelf wat "piekeren" oplevert.

Piekeren creƫert altijd een "Win" situatie voor jezelf. Dit klinkt raar, maar er zijn voordelen te vinden "van het piekeren". Je gaat namelijk automatisch actief bezig naar het opzoeken van oplossingen voor de problemen in je hoofd. Je partner kan ook naar je luisteren en eventueel oplossingen aandragen.



3) Laat de controle los.

Veel zorgen komen van onze behoefte aan controle. We willen de situatie beheersen. Nou, de realiteit is dat je veel dingen niet kan beheersen. Het belangrijkste is om bewust te zijn, dat je soms weinig invloed hebt op wat andere mensen doen of wat de toekomst je zal brengen. Hoe meer zelfvertrouwen, hoe minder je behoefte hebt aan controle.



4) Relativeer je zorgen.

Soms maken we ons teveel druk over niet-belangrijke zaken:

- Ben ik wel op tijd? Wat zou die persoon over mij denken? Heb ik wel de gepaste kleding aan? Doe ik nou iets doms? ..etc..

Deze piekermomenten staan in het niets bij essentiƫle zaken als : Relaties, Gezondheid, Geluk en Zelfvertrouwen.



We zitten alemaal weleens in een kleine dip. Mijn zorgen momenteel zijn de achteruigang van de economie, de stijgende prijzen, inkomsten/uitgavenpatroon, nieuwe jobhunt en relationele kwesties.


Hoop dat je iets eraan hebt, Carpe Diem !!!


Givani

No comments: