Monday 1 July 2013

1863 - 2013, De Ketenen Zijn Verbroken !!! (Keti Koti)




Amsterdam 1 juli 2013, 


Vandaag (maandag) vieren we de afschaffing van de slavernij !!!
Het is dit jaar 150 jaar geleden dat de ketenen werden verbroken, op de Antillen en Suriname.


In het Oosterpark (A'dam Oost) vind de herdenking plaats, in het bijzijn van het koninklijk paar Willem-Alexander en Maxima. Van 12:30 tot 14:00 uur te zien op Nederland 2.


Toen ik in Suriname was,  heb ik in Nieuw-Amsterdam een plantage en het slavernijmuseum bezocht. Ik raad iedereen, die Suriname aandoet, om dit museum te bezoeken.


Heel jammer dat niet iedereen veel weet over deze periode.
Maar ik zal jullie even bijpraten.


1863 was het keerpunt . In de 250 jarige periode daarvoor werden Afrikanen verscheept om te werken op de plantages.


De Spanjaarden kwamen in 1499 naar Suriname en zette als eerste de Indianen in als arbeidsslaven. Al gauw stierven veel Indianen van het zware werk op de plantages en kopermijnen. 


De Spanjaarden dachten dat het beter was om het werk te laten doen door een sterker ras, de Afrikanen. Dit gebeurde rond het jaar 1600.


Gerechtvaardigd door een verhaal in de bijbel van Cham, die zijn vader vernederde. En daarop als dienaar zijn hele leven doorbracht, werden de Afrikanen gebruikt als slaven.


Na de Spanjaarden waren ook Engelsen, Fransen en de Nederlanders machthebbers in Suriname. In het jaar 1830 werd de handel in slaven stopgezet. En vervolgens in 1863 helemaal afgeschaft.

(Slavernij)

Zelfs na 1863 werden de slaven, contractueel nog steeds ingezet als plantage-medewerkers.



Heel belangrijk is om te weten dat de Marrons (boslandcreolen) al in 1760 vrij waren. Marrons zijn  weggevluchte slaven. Zij hebben hedendaags de West-Afrikaans cultuur nog heel sterk. 


De Marrons begonnen plantages aan te vallen en te roven. Het oerwoud was niet het terrein voor de Nederlandse soldaten. Zodoende sloten zij in 1760 al een verdrag met de Marrons.


Vooral mag niet vergeten worden dat de Marrons (boslandcreolen) een sterke aanzet hebben gezet richting de algehele afschaffing in 1863. De Marrons waren met hun aanvallen op plantages, een heuse plaag voor plantagehouders.


(Slavernij-Monument in Oosterpark)
Na 1863 werden veel vrije slaven gelokt naar Paramaribo om daar als dienstverlener te werken voor de koloniale machthebbers. 


In 1853 haalden de Nederlanders, de eerste Chinezen naar Suriname om te werken in de landbouw. Hierna in 1873 de Hindoestanen ( Moslims en Hindoes) en vervolgens vanaf 1890 de Javanen uit Indonesië. Zij werden ingezet als contractarbeiders in de landbouw.



Al deze info heb ik vernomen op internet. Het is jammer en een schande dat Nederland nog geen oprechte excuus heeft aangeboden voor de slavernij aan de voormalige kolonies.


Hieronder heb ik een link, waar je meer kan vinden over de slavernij.


Keti Koti - mijn blog vorig jaar: Keti Koti 2012

groeten Giovanni

No comments: