Tuesday 3 July 2012

Keti Koti Festival - 1 juli 2012 - Oosterpark Amsterdam

(Bigi Spikri-optocht tijdens Keti Koti)

Amsterdam, 3 juli 2012


1 juli 1863 , 149 jaar geleden werd de slavernij afgeschaft . Elk jaar op deze datum , wordt dit feit herdacht door de Surinaamse en Antilliaanse bevolking.


Deze dag heet Keti Koti . Keti Koti betekent het snijden van de kettingen. Het snijden van de kettingen waaraan de slaven vastzaten.


In het Oosterpark vind dan de herdenking en een groot festival plaatst. Dit feest lijkt een voorbode van het grote Kwakoefestival in de Bijlmer. 
(Mark Rutte bij Keti Koti Herdenking)




Door het heel park zijn er eetkraampjes met vooral Surinaamse lekkernij te vinden. Ook zijn er stand waar je mooie Surinaamse traditionele souvenirs en kledij kan vinden. 




Dit jaar werd de herdenking gade geslagen door premier Mark Rutte. Voorafgaand aan de herdenking vindt er een optocht plaats van Surinamers in Traditionele Kledij (Bigi Spikri)




(Bigi Spikri -optocht)
Bigi Spikri betekent Grote Spiegel . In Paramaribo liepen vroeger mensen uitgedost langs de winkeletalages om hun zelf te zien. Vandaar de naam Bigi Spikri. In deze optocht door Amsterdam liepen vele mensen mooi gekleed




Dit festival is een Must voor de Surinaamse en Antilliaanse gemeenschap. Dit is gelijk een tip , mocht je nog iets leuks willen doen . Bezoek rond 1 juli, het Oosterpark en kom de Caribische sfeer proeven. 


meer info: Keti koti


(Lay Out Oosterpark 2012)

No comments: