Tuesday 17 July 2012

Troef-Call , het Surinaams Klaverjassen !!!


Amsterdam 17 juli 2012,


Welke Surinamer kent Troef- Call niet !!!  Hier in Amsterdam groei je, in een doorsnee Surinaamse familie, er echt mee op . Dit kaartspel word voornamelijk gespeeld bij onderlinge (familie)visites. En maakt deel uit van de Surinaamse cultuur.


Ik had dit spel echt lang niet meer gespeeld. voor het laatst in de jaren negentigTotdat ik onlangs thuis bij vrienden , weer geconfronteerd werd met het spel. En ik moet zeggen , het is leuk.


Ik vind het feit dat je spelmomenten van jezelf en je tegenstanders in je heugen moet griffen, echt fascinerendDit doe je allemaal om uiteindelijk een partij te winnen.


Het spel wordt gespeeld door twee koppels. Het doel is om d.m.v. hoge kaarten en troefen zo snel mogelijk zeven zetten te winnen. Dan heb je als koppel een game gewonnen.


Je zou het spel kunnen omschrijven als een mengeling van Hartenjagen en Klaverjassen. Troef-Call werd in Suriname geïntroduceerd door de Hindoestaanse bevolking. Zij speelde het spel al op schepen, gedurende de overtocht naar Suriname in de 19e Eeuw.


Tegenwoordig kan je het kaartspel zien als een algemeen Surinaams cultureel gedachtegoedIn Suriname en Nederland zijn er zelfs clubs die spelen in competitie-verband.


Voor meer info, zie hieronder, 

Troef-Call bondhttp://tsbn.nl/

(Troef-Call toernooi in Suriname )

1 comment:

tathiez said...

you could check here you can check here additional info click to read more right here www.dolabuy.ru